Inițiere în Sfânta Liturghie (1)

În scrisoarea sa pastorală din 16 octombrie 2020, Înaltpreasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, ne invita la o aprofundare a felului în care trăim Sfânta Liturghie: „Consider că trebuie făcută o catehizare și o pregătire a credincioșilor pentru revenirea la o participare activă și cu folos, la celebrarea sacramentelor și în special a Sfintei Euharistii.” Ca un răspuns la acest îndemn, am propus la mănăstire un curs lunar cu pr. Emanuel CSJ despre Sfânta Liturghie, ale căror notițe vi le vom prezenta și aici, pe blog, în perioada următoare.

* * *

Cum să expun în câteva cuvinte ceea ce cunoaștem toți atât de bine: liturghia la care participăm în fiecare duminică, în fiecare zi chiar, pentru cei care au posibilitatea? Fie că este liturghia simplă din cursul săptămânii de la mănăstire, fie că este liturghia pontificală a Papei în piața centrală a capitalei, este întotdeauna aceeași liturghie, același sacrament al Euharistiei.

Este sacramentul Euharistiei la care iau parte eu, la care luăm parte noi, și care se reînnoiește în fiecare zi. Iată de ce, pe drept cuvânt, Conciliul Vatican II insistă asupra unei participări active a credincioșilor la jertfa euharistică. Să înțelegem mai bine ca să participăm mai bine și să creștem în credință. Iată rostul acestei modeste expuneri asupra liturghiei[1], în decursul căreia vom încerca să fim concreți. Documentul de referință principal va fi Institutio generalis Missalis Romani (Principii și norme pentru utilizarea liturghierului roman), pe care îl găsim la începutul Liturghierului Roman în ediția completă.

Știm cel puțin că liturghia are două părți principale: masa Cuvântului şi masa euharistică. Cele două părți se sprijină una pe alta și nu pot fi despărțite.

(Va urma.)


[1] Despre diferitele nume ale Sacramentului Euharistiei, v. nr° 1328-1332 din Catehismul Bisericii Catolice.

One Trackback to “Inițiere în Sfânta Liturghie (1)”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: